Eger és a török gasztronómia

Sziasztok ismét !
Ahogy ígértem a következő blog bejegyzésem Egerről szól. Sajnos nem sok időt töltöttem el itt, de ha valami igaz erre a rövid nyaralásra, hát az az, hogy nagyon tartalmas volt.
Kezdjük is a legelején... Eger Heves megyében, megye jogú város, és a 2011-es mérések szerint Észak-Magyarország második legnépesebb városa. Évente több turistát vonz, mind építészeti látványosságai miatt (egri bazilika, egri vár, minaret), mind gasztronómiája miatt. Eger főleg a boráról híres, nem is véletlenül, hiszen bármerre is megy az ember, mindenhol ismerik az egri bikavért. Néhány új lelkes kalandvágyó pedig új törekvéseket is hoz a megszokottak mellé, mint pl: egri csillagok, mely 2010-ben robbant be a borok világába, megszületésében pedig 60 borász segített. Egy igazán nyárias könnyed bor, de persze nem vagyok borász, ezért azt javaslom, hogy kóstoljátok meg, ízleni fog!
És ha már bor, említést érdemel a Szépasszony-völgy, ahol több helyi pince is képviselteti magát. Sokak közül nem csak bor kapható, hanem megkóstolhatjuk a pincelepényt, különböző pogácsákat és sajttálakat, amik bizony nagy segítséget jelenthetnek, ha netalántán melegebb időben tervezünk ellátogatni ide.
No de kanyarogjunk vissza egy kicsit az Egri csillagokhoz. Gárdonyi Géza Tinódi Lantos Sebestyén énekes leírása alapján alkotta meg a könyvet, ami az egri vár ostromáról és Dobó kapitány, valamint vár védői hősies helytállását mutatja be, ez ma már kötelező olvasmány az iskolákban. Ebből természetesen film is született 1968-ban Várkonyi Zoltán rendezésével. Vagy így, vagy úgy de mindenki ismeri a főhősöket és a cselekményt, átkozza Jumurdzsákot, szívébe zárta Dobót, Bornemissza Gergőt és Vicuskát is. Az iskola padban, vagy a tv előtt ülve, azonban nem feltétlenül kapunk betekintést a korabeli gasztronómiáról. Némi kutakodás és olvasás után azt tudom levonni, hogy bár a törököket elűztük, majd ezután 100 évig vendégül láttuk, sok olyan eredetű ételünk van, amit a törököknek köszönhetünk, ezért összeszedtem néhányat közülük.
Gondolom most, hogy ezt a blogot olvasod, már megittad az első kávét, vagy talán épp most iszod, de azt tudtad-e, hogy a kávét amit iszol, hogy felébredj, a korabeli nyelven fekete levesnek hívták, és bizony a törököktől tanultuk el.
Biztos vagyok benne, hogy mindenki ismeri a törökméz édes és ragadós ízét, állagát, bár neve árulkodik, azonban eredete örmény, éppenséggel csak a törököktől ,,kaptuk" ezért jelenik meg a török szó benne.
Ha épp most azon gondolkozol, hogy mit is főzz holnap, ajánlhatok egy kis rizses húst, töltött káposztát, húsos derelyét, vagy esetleg egy jó pörköltet? Ugye most gondolkozol, hogy ezek a magyar ételek hogyan jönnek a felsorolásba!? A helyzet az, hogy bár Beatrix királyné Mátyás idejében sok újdonságot hozott be a kultúránkba, de valójában a török megszállásig a ma ismert pörkölt nem igazán létezett. Volt ugyan hasonló étel, de a mai változata még nem volt ismert. Bár a paprika megjelenésére hazánkban több fajta elképzelés is született (török-délszláv behozatal vagy portugál közvetítés) lényegében nem lehet tudni, mikor és hogyan került hazánkba az a hozzávaló, ami lényegében a legtöbb ételünk alkotója
Egy meleg nyári nap a Balaton partján hideg sör mellé mi mást ehet a jó magyar, mint lángost. Igen jól sejted, bizony a lángos, vagy lepény is a török hódoltság idején került hazánkba.
Te is szereted a meggy szörpöt? Fogadok nem is gondoltad, hogy a szörp, vagy korabeli nevén meggyes víz is török eredetű.
Bár már honfoglaláskor is ismertük az almát, ez is ótörök eredetű, mint az árpa és a búza is. De kereskedők által ismertük meg a kukoricát, paradicsomot, szőlő, és bár kérdéses, de a datolya megjelenése is a törökökhöz kapcsolható.
Napestig lehetne sorolni mi mindent adtak a törökök a gasztronómiánknak és a kultúránknak(rózsa kert, fürdőkultúra), de egy valami biztos. Bár hosszú évekig vendégeskedtek nálunk, még is bár romboltak, adtak is az országnak. Talán emiatt is van jó kapcsolat a két ország között, és talán emiatt is volt, hogy többek között Kossuth is első ízben Törökországba emigrált. Talán ez áll a háttérben, hogy a modern korban szobrokat állítanak Törökországban a magyar hősöknek, és Magyarországon török szobrokat és zarándok helyeket tartanak fent és újítanak fel.
Eger főterén lévő éttermek közül talán a legfinomabbat az Arany oroszlánban ettem. Egy rizs ágyon érkezett a nyársalt csirke mell, ananásszal és sült datolyával, mindenkinek ajánlom. Amilyen gusztusos olyan finom is volt.

Jártál te is Egerben? Oszd meg velünk! Várom képes vagy szöveges üzeneteidet
e-mailben.