
Kókusztej
2020.06.08


Sokan azt hiszik, hogy kémikusnak kell lenni, ha otthon szeretnénk előállítani kókusztejet, pedig sokkal egyszerűbb, mint hinnénk. Különösen jó tehént tejre érzékeny embereknek.
Hozzávalók:
- 20 dkg kókuszreszelék
- 0,5 l forró víz
- 0,7 l hideg víz
Elkészítés:
- Vízforraló segítségével 0,5 lvizet felforralunk, majd egy forraló edénybe öntött reszelékre borítjuk.
- Egy percig nagy lángon forraljuk, gyakori kevergetés mellett, majd tűzről levéve nyakon öntjük a hideg vizzel és 2 percig pihentetjük 1-1 kevergetés mellett.
- Botmixerrel vagy turmix géppel 3 percig átmozgatjuk , majd kisebb adaginként egy konyharuhával fedett szűrőn átszűrjük.
Kapcsos üvegben, hűtőben kb 1 hétig eláll.
+tipp: a maradék kókusz reszeléket hideg tepsibe tolva kb 170 fokon barnára sütjük, majd aprítóval megőrőljük, így kókusz lisztet kapunk, mely remek alapanyaga lehet a kókuszos süteményeknek.