Red velvet/Vörös bársony
2018.12.18
Kezdetben a bíborvörös tészta egy véletlen kémiai folyamatnak volt köszönhető. Csokoládés piskótának indult, de a hozzáadott tejsavóval érintkezve a kakaópor kémiai reakcióba lépett a savas hatású tejtermékkel, így kapta a tészta vörös színét. Ma már a piros ételszínezékek teszik különlegessé a tésztát, ami lehet folyékony és paszta szerű is.

hozzávalók
tészta
- 25 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 12 dkg margarin
- 30 dkg porcukor
- 3 tk vaníliaaroma
- 2.5 dl kefir
- 5 kávéskanál piros ételfesték
- 1 tk ecet
- 2 tk szódabikarbóna
- 2 db tojás
krém
- 50 dkg mascarpone
- 30 dkg fehér csokoládé
- 50 dkg margarin
- 4 dl habtejszín
elkészítés
tészta
- A lisztet,a sót és a kakaóport összeszitálom egy közepes edénybe. Egy másik tálba habosra keverem a margarint, majd hozzáadagolom a porcukrot,tojásokat,kefirt, vanilia aromát.
- Hozzákeverem a száraz anyagot és mikor már kellően összekeveredett megszinezem a piros ételfestékkel.
- A szódabikarbónát leöntöm az ecettel, majd miután felhabzott,összekeverem és beleöntöm a tésztába.
- A tésztát két részre osztom és kikent tortaformában 180 °C-on tűpróbáig sütjük. Miután a tészta kihült kivesszük a tortaformából és félbevágjuk.
krém
- A szoba-hőmérsékletű margarint kikeverjük, hozzáadjuk a mascarponét és egy fakanálal óvatosan összekeverjük. Mikróban vagyy vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét és a krémhez adjuk. Ha darabosra szeretnénk a langyos csokoládéhoz egy kis tejszínt adunk,ami összekapja, így meglepetés lesz, ha a krémben csokidarabkákra találunk.
- A tejszínt jó keményre keverjük, hozzáadjuk a krémhez, és megkenjük a tésztalapokat. Miután összeállítottuk a tortát az oldalát is befedjük, a formára vágáas után lepotyogott tésztát összemorcsoljuk és az oldalára nyomkodjuk. A tetejét porcukorral meghintjük és egy kis tortaszaggató formát teszünk rá, amibe a maradék tészta morzsát öntjük. Így szabályos mintát kapunk.